אינטרמאניה: 10 מושגים מתחום האינטרנט שחשוב שתכירו

כשהעולם הופך דיגיטלי, נולדים לא מעט מושגים, שירותים ומילים חדשות שכדאי להכיר כדי להתמצא בעולם. הנה כמה מושגים נבחרים מעולם האינטרנט שיעזרו להכניס אתכם לעניינים.

העולם נמצא בעיצומה של מהפיכה משמעותית מאד, לא פחות מהמהפיכה התעשייתית או לפניה – המהפיכה החקלאית – מהפיכת המידע והאינטרנט. קצב השינוי המדהים בדרך בה אנו חיים וחווים את החיים ולצד כל אלו מילים ומושגים חדשים צצים כפטריות אחרי הגשם. כדי להשאר בעניינים צריך להכיר את המושגים הללו ולאמץ אותם – אף אחד לא רוצה להשאר מאחור. בואו נפשיל שרוולים ונתחיל.

פרוטוקולים ושפות מחשב

אנגלית או עברית הן שפות שאנשים משתמשים בהן כדי לדבר אחד עם השני. כאשר שני מחשבים משתמשים בשפה כדי לדבר בינם לבין עצמם, השפה נקראת פרוטוקול, ולשפות המשמשות אנשים על מנת לתקשר עם מחשבים קוראים שפות תכנות. מתכנת כותב תוכנה בשפת מחשב, המחשב קורא את התוכנה ומבין מה עליו לעשות. במידה ומחשב אחד צריך לדבר עם מחשב אחר הוא מדבר איתו באמצעות פרוטוקול. כמו בכל שפה, גם בפרוטוקול יש אוצר מילים ותחביר תקין. יש פרוטוקולים שונים שמשמשים למטרות שונות. פרוטוקול מקובל באינטרנט, לדוגמה, הוא פרוטוקול HTTP.

כבלי רשת וסיבים אופטיים

סיבים אופטיים המוכרים יותר בשם פייבר, הם הנתיבים החדשים בהם זורם המידע ממדינה למדינה, ממחשב למחשב. בעבר, נתיבים אלו היו עשויים מנחושת והמידע עבר עליהם כזרם חשמלי. היום, המידע עובר באופן מהיר בהרבה כאלומות אור באגודת סיבי זכוכית דקיקים הידועים כסיבים אופטיים. מעבר מטכנולוגיה מיושנת של סיבי נחושת על רשת ה- DSL הישנה לפייבר מאפשר הזרמת כמויות מידע גדולות, בצורה מהירה ומדויקת, ופותח לרווחה את השער לשלל שירותים שהטכנולוגיה הישנה לא הצליחה לספק.

מודם וראוטר

מידע עובר בין מחשבים בשיטות שונות: גלי רדיו, זרם חשמל או קרני אור. מחשבים לא יודעים לקרוא את המידע הזה ישירות וזקוקים למתורגמן שיתרגם את גלי האור או זרמי החשמל לפרוטוקול שהמחשב או הטלפון הסלולרי מבינים. המכשיר המבצע את התרגום נקרא מודם. ראוטר, או בעברית נתב, יודע מצידו לנתב את הפרוטוקולים והמידע. כיום, לרוב שני המכשירים הללו משולבים וכאשר אומרים ראוטר מתכוונים בעיקר לנתב אלחוטי – כזה שיודע לתרגם את המידע כפי שהוא מגיע דרך הכבלים והסיבים האופטיים למידע שהמחשבים יודעים לקרוא ומנותב לרשת האלחוטית הביתית.

ענן

כמויות המידע הנצרך הולכות וגדלות. בעבר, כמויות המידע הללו נשמרו על המחשב האישי או בבית באמצעים שונים: CD, דיסק און קי, דיסק חיצוני וכדומה. השיטה המקובלת כיום לשמור את כמויות המידע הגדולות הללו היא על עננים: חוות שרתים ברשת האינטרנט המספקות שירותי הגנה ואחסון מידע. שמירת המידע על ענן אינטרנט מאפשרת לא רק לשמור על מחשבים "רזים" יחסית בשטח אחסון, אלא גם מאפשרת לגשת למידע ממספר מכשירים שונים: מחשבים, סלולר וטאבלטים, וכן לשתף מידע עם אחרים. עננים מאפשרים כיום לשתף יותר מאשר מידע בלבד – ניתן אפילו להתקין תוכנות על עננים ולהפעיל אותן משם – דבר שהופך תחזוקה ושדרוג של תוכנות לפשוט בהרבה.

כתובות IP ו-MAC ו-VPN

כל רכיב המחובר לרשת האינטרנט חייב להזדהות באמצעות כתובת. כתובת MAC היא כתובת קבועה וייחודית לכל כרטיס רשת שמוטבעת עליו בזמן ייצור הכרטיס. כתובת IP, שהיא כתובת מקובלת להתחברות היא כתובת וירטואלית שיכולה להיות קבועה או משתנה, בהתאם לספק האינטרנט וההסכם שלכם איתו. כל בקשה לקבלת מידע שהמחשב שולח וכל מידע שמתקבל מהאינטרנט מנותב אל המחשב שלכם באמצעות כתובת ה-IP של המחשב. VPN היא דרך להסוות את כתובת ה-IP שלכם על ידי שיטת הצפנה ששולחת את כל התקשורת מהמחשב דרך מחשב אחר ומסווה את הרשת הביתית שלכם כרשת אחרת המקושרת למחשב האחר. 

אבטחת מידע, הצפנה וההבדל בין HTTP ל-HTTPS

תחום משמעותי במיוחד בעידן המידע הוא תחום אבטחת המידע. לתחום זה מספר היבטים. הראשון נועד להגן על המשתמש והמידע המגיע מהמחשב או מהסלולר שלו. למשל, סיסמאות, מספר זהות, פרטי כרטיסי אשראי או מידע עסקי. על מנת להגן על המידע שנשלח מהמחשב או מהסלולר לרשת האינטרנט, המידע אינו נשלח באופן גלוי אלא מוצפן בעזרת שיטות שונות. כאשר כתובת האינטרנט בדפדפן מתחילה באותיות HTTPS המשמעות היא כי המידע נשלח בצורה מוצפנת, כאשר הכתובת מתחילה ב- HTTP – המידע נשלח ללא הצפנה.

חומת אש ואנטי וירוס

חומת אש הינה תחום נוסף באבטחת מידע אשר נועד להגן על המחשב שלכם מפני תוכנות מזיקות. חומת אש או Firewall היא רכיב תוכנה או חומרה שמספקת הגנה למחשב מפני וירוסים ואיומים נוספים המגיעים מרשת האינטרנט. סוג ההגנה הוא שונה מההגנה שמסופקת על ידי תוכנות אנטי וירוס. חומת אש חוסמת לחלוטין תקשורת ממחשבים ושרתים הידועים ככאלה אשר עלולים להזיק, היא יכולה גם לחסום סוגי תקשורת או קבצים מסוימים. תוכנות אנטי וירוס, לעומת זאת, מספקות הגנה "עדינה" יותר – הן בודקות דוא"ל ותוכנות הנשלחות למחשב ומנסות לגלות חותם של וירוסים ידועים או קטעי קוד חשודים. יש חומות אש המשלבות תוכנות אנטי וירוס בתוכן. 

שם משתמש, סיסמה, תוכנות זיהוי

כדי להבטיח כי רק אנשים מורשים יוכלו לגשת למידע מסוים או להפעיל שירותים מסוימים, ישנן תוכנות שדואגות לזהות את המשתמשים ברשת האינטרנט לפני שאלו יכולים לגשת למידע רגיש או פרטי או לבצע פעולות מורשות לדוגמה – ביצוע פעולות בחשבון הבנק הפרטי, קבלת תוצאות בדיקות רפואיות וכדומה. הזיהוי הבסיסי נעשה לרב על ידי שם משתמש וסיסמה שנקבעים בעת הרישום לאתר מסוים. סוגי זיהוי נוספים יכולים להתבצע על ידי אמצעים ביומטריים לדוגמה טביעת אצבע, משלוח מסרון או מייל עם קוד זמני המכיל נתונים איתם האדם נרשם לאתר ועוד.

מגבייט, ג'יגה ביט ועוד 

מחשב מכיר רק שני סוגי סמלים: 0 ו- 1. כדי לייצג באמצעות שני סמלים אלו סוגים רבים ושונים של מידע משתמשים ברצפים של הסמלים הללו. לסמל בודד קוראים ביט, רצף של 8 סמלים נקראים בייט והוא מייצג לרב אות או ספרה בודדת. מגבייט הוא רצף של מיליון בייטים והוא נכתב MB. אלף MB נקראים ג'יגה בייט והם נכתבים GB, ואלף GB נקראים טרה בייט – TB. גדלים אלו מייצגים כמויות שונות הזמינות לזיכרון המחשב – זיכרון קשיח, זמינות אחסון בענן או זיכרון עבודה.

עוגיות (Cookies)

עוגיות הן למעשה קבצים שנשמרים על המחשב שלכם על ידי אתרים שונים. המידע הנשמר בקבצים הללו משתנה בין אתר לאתר והוא יכול לכלול מידע דוגמת החיפוש שביצעתם באתר מסויים בפעם האחרונה שביקרתם בו (למשל חנות וירטואלית), תוקף מנוי (לעיתון וירטואלי) ועוד. 

עכשיו, כאשר אתם מצוידים באוצר מילים חדש, תוכלו להבין את העולם שסביבכם טוב יותר.

גלילה לראש העמוד

מדריכים באמת!

למה כדאי לכם להצטרף לקהילה שלנו?