תוכנית עסקית היא חלק חשוב מאוד מתהליך הגיוס כספים לעסק. במסגרת התוכנית עסקית, מפורטות המטרות, מחקר שוק, האסטרטגיה והתוכניות הפיננסיות של העסק, שנותנות מענה לשאלות הבסיסיות שמעניינות את המשקיעים כמו הצורך בשוק, היתרונות התחרותיים, ההון הנדרש ותזרים המזומנים.
מצגת עסקית
תוכנית עסקית בלבד אינה מספיקה כדי לגייס כסף ממשקיע או קרן. כדי לשכנע משקיעים להשקיע בעסק, נדרשים חומרי גיוס נוספים כמו מצגת עסקית. עליך להציג מצגת עסקית למשקיעים פוטנציאליים באופן מושכל ומקצועי. זה יכול להיות באמצעות פגישות פנים אל פנים, הצגה מול צוותים של משקיעים או באמצעות פלטפורמות מקוונות לגיוס הון.
תוכנית עסקית (Business Plan) ומצגת עסקית (Business Presentation) הם שני כלים שונים המשרתים את תהליך הגיוס כספים והצגת עסק למשקיעים פוטנציאליים. הם משמשים למטרות שונות ומכילים מידע שונה.
- מצגת עסקית מציגה את התוכן שיש בתוכנית עסקית, אך בצורה מוקצרת ומרוכזת.
- מטרת המצגת היא להעביר את המסרים העיקריים של העסק, להציג את הערכים המוסיפים והייחודיים של העסק, ולשכנע את הקהל של משקיעים להשקיע בחברה או לרתום שותפים לפרויקט
צוות מייסדים
כאשר אתה מתכנן לגייס השקעה לסטארטאפ, יתרון גדול הוא קיומו של צוות מייסדים מגוון. צוות מייסדים עם ניסיון במגוון תחומים כמו פיתוח, שיווק וניהול, יוכל להוביל את העסק הן ברמה הטכנולוגית והן ברמה העסקית. הנה כמה יתרונות לצוות מייסדים מגוון:
- תחומי ידע מרובים: כאשר יש לך צוות מייסדים מגוון, יוכל הצוות לספק ידע ומומחיות בתחומים שונים. זה מאפשר לחברה להתמודד ביעילות עם אתגרים רבים ולהביא רעיונות חדשים וייחודיים.
- התמיכה בתהליך גיוס: משקיעים פוטנציאליים ומנהלי קרנות הון סיכון נוטים להשקיע בחברה שיש לה צוות מייסדים ולא יזם בודד. הם מבינים שהצוות המייסד מספק ידע טכנולוגי ויכולות ניהול, וזה מגביר את הסיכויים לגיוס השקעה.
- מחקר ופיתוח: יכולת פיתוח in-house היא יכולת קריטית להצלחת המיזם. זה לא פוסל את השימוש במיקור חוץ לפיתוח חלקים מהמוצר, אך אפיון ופיתוח ליבת המוצר צריך להיות מנהול ע"י שותף טכנולוגי.
משקיעים רבים מעדיפים להשקיע בשלב פיתוח המוצר ולא בשלב הרעיון. יש לזה מספר סיבות:
הוכחת יכולת: בשלב פיתוח המוצר, הרעיון כבר עובר תהליך פיתוח ובדיקות. ישנן נתונים מוחשיים וראיות לגבי הפוטנציאל המסחרי והטכנולוגי של המוצר. זה מאפשר למשקיעים להעריך טוב יותר את הסיכון והסיכוי להצלחה של העסק.
הפחתת סיכונים: בשלב הרעיון, קיימת הרבה אי-וודאות וסיכונים רבים. רעיונות רבים יכולים להיכשל או להתקשות להתממש בפועל. על ידי השקעה בשלב הפיתוח, כשיש צוות מגובש ועובד, המשקיעים מפחיתים את הסיכון ומגבירים את הסיכויים להצלחה.
בשלב הפיתוח, העסק כבר מראה יכולת של צוות לעבוד ביחד. המשקיעים מבינים שהשלב הזה דורש מימון נוסף כדי לגרום לעסק לצמוח ולהתפתח, ולכן הם יכולים לספק תמיכה פיננסית, תחושת ביטחון וידע מקצועי לצוות המייסדים.
סיכום: משקיעים של היום לא יסתפקו בתוכנית עסקית בלבד
משקיעים של היום לא יסתפקו בתוכנית עסקית בלבד. בנוסף לתוכנית עסקית, משקיעים מחפשים גם הוכחת פוטנציאל והפחת סיכון לקבלת החלטת השקעה. הם מעוניינים לראות את המוצר או השירות המוצע, את הצוות המייסדים, את היתרונות התחרותיים ואת הצד הייחודי של העסק. כמה מהאלמנטים המרכזיים שמשקיעים מחפשים בנוסף לתוכנית עסקית הם:
משקיעים רוצים לראות צוות מייסדים מנוסה ומקצועי שיכול להוביל את העסק להצלחה. הם מעוניינים לראות את היכולות הניהוליות של הצוות ואת האנשים שעומדים מאחורי העסק.
טכנולוגיה וחדשנות: אם העסק הוא טכנולוגי או לפחות חדשני ברמה קונספטואלית. משקיעים מחפשים לראות את הטכנולוגיה המתקדמת ואת היכולת של הצוות להתמודד עם שווקים דינמיים.
המשקיעים מעוניינים לראות פוטנציאל שוק, צוות חזק ויכולת של ליצור ערך מוסף מול המתחרים. תזכרו את החוק של שלושה ישבנים: Big-ass market, Kick-ass product, Smart-ass team.